Bio Bb's blijken zware metalen te bevatten
Naar nieuws

01 februari 2022 Zware metalen gevonden in meeste Bio BB's

Deze week hebben we vervelend nieuws gekregen van de NABV. Er zijn namelijk zware metalen gevonden in alle BB’s van de meest gebruikte merken. Dit heeft ertoe geleid dat wij voorlopig alle airsoft activiteiten hebben stilgelegd. Wat is er precies aan de hand? Wat zijn de gevolgen voor ons als airsoft organisatie, wat betekent het voor jou als speler op onze evenementen en kun je nog een airsoft uitje bij ons boeken met vrienden of collega’s? In dit nieuwsbericht zullen we zoveel en zo volledig mogelijk proberen te antwoorden.

Wat! Zware metalen in BB’s?

Aanleiding

Ja wij waren ook met stomheid geslagen toen we dit nieuws kregen van de NABV deze week. Wat is er aan de hand? Bij een oude buitensport locatie is vorig jaar een bodemonderzoek uitgevoerd. Hier is uitgekomen dat de grond verontreinigd is en dat BB’s hier de oorzaak van zijn. Een later onderzoek wees uit dat er géén sprake was van verontreiniging omdat de kwalijke stoffen in de BB’s pas vrijkomen als de BB’s zijn vergaan. Echter heeft de omgevingsdienst wel opdracht gegeven om de BB’s op te ruimen.

Onderzoek BB’s

Als gevolg van de bovenstaande ontdekking heeft de NABV BB’s van alle bekende merken en gewichten laten onderzoeken om uit te vinden waar ze precies van zijn gemaakt. Uit de eerste materiaalanalyse in Mei 2021 bleek dat alle geteste BB’s zware metalen bevatten. Zwaardere BB’s bevatten meer metalen dan lichtere BB’s. Het lijkt er sterk op dat fabrikanten metaalpoeder toevoegen aan de ‘mix’ om BB’s hun gewicht mee te geven.

Welke metalen zitten er in de BB’s?

Uit de eerste materiaalanalyse is gebleken dat er tot wel 26 verschillende metalen in de BB’s aanwezig zijn. De meeste in dusdanig kleine hoeveelheden dat het niet snel zal leiden tot bodemverontreiniging. Toch zitten er ook een aantal zorgwekkende stoffen bij die je, in hoe kleine hoeveelheden ook, niet in de grond wil hebben. Voornamelijk de hoeveelheid Barium en Zink is zorgwekkend om dat dit het leeuwendeel uitmaakt van de gevonden metalen voor de meeste BB’s.

Wat nu?

Airsoftsport in Nederland

Het is op dit moment moeilijk te overzien hoe dit zich precies gaat ontwikkelen. Het lijkt in ieder geval duidelijk dat we niet op dezelfde voet verder kunnen. Veel organisaties zullen gedwongen zijn om te stoppen of vergaande maatregelen moeten nemen om de BB’s op te ruimen en te voorkomen dat er veel nieuwe BB’s in de grond bijkomen.

De Oplossing

De enige echte oplossing voor dit probleem is een Bio BB die daadwerkelijk biologisch afbreekbaar is en geen zware metalen en/of andere kwalijke stoffen bevat. De NABV is samen met de airsoft organisaties in Nederland inmiddels druk op zoek naar een ‘zuivere BB’.

Wat wij gaan doen

Op dit moment vinden wij het niet verantwoord om airsoft evenementen en uitjes te organiseren in de wetenschap dat hierdoor meer kwalijke stoffen in de grond komen. Wij zullen de komende periode er alles aan doen om ervoor te zorgen dat we zo snel mogelijk weer kunnen airsoften. Dit betekent dat we allereerst grondig zullen gaan opruimen op onze airsoftlocatie om zoveel mogelijk BB’s te verwijderen. Daarnaast zullen we ons uiterste best doen om bij te dragen aan de zoektocht naar een nieuwe BB. Sommige airsoftbedrijven gaan wel door met skirms en uitjes, waarom jullie niet? Op dit moment hebben we nog niet genoeg informatie over de lange termijn effecten en de haalbaarheid van beperkende maatregelen. We gaan ons eerst beraden en verder in overleg met alle betrokken partijen voordat we hierover een definitieve beslissing nemen.

Dat betekent dat we op dit moment geen airsoft activiteiten organiseren. Toch zijn we optimistisch dat er in de nabije toekomst een oplossing wordt gevonden voor dit probleem. Wil je toch alvast een uitje boeken voor verder in de toekomst dan is dit mogelijk. Natuurlijk is dit wel onder voorbehoud dat we tegen die tijd een oplossing hebben gevonden voor dit probleem. Mocht dit ten tijde van de geboekte datum niet zo zijn, dan kan het uitje kosteloos worden geannuleerd.

Nieuws en informatie

Voor meer details over deze situatie verwijzen we jullie door naar dit dossier waarin alle onderzoeken en conclusies zijn verzameld. Wanneer we verdere informatie kunnen geven over de gevolgen voor ons als airsoft organisatie en wanneer we denken weer evenementen en uitjes te kunnen organiseren, zullen we dat via een nieuwsbericht op deze website doen.

Hopelijk tot snel

social-pattern social-pattern
Share dit artikel