Skirmen is een tactische discipline binnen de airsoftsport waarbij twee teams in verschillende games zo realistische mogelijk tegen elkaar “strijden”. Om mee te doen aan een Skirm hoef je niet getraind te zijn. De enige voorwaarden zijn; je bent 18 jaar of ouder, lid van de Nabv of aangemeld als introducé bij de Nabv. Daarmee is deze discipline erg laagdrempelig. Naast het sportieve aspect is het sociale aspect minstens net zo belangrijk. Dat blijkt uit het feit dat veel airsoft team bestaan uit vrienden(groepen) die buiten de sport om regelmatig contact met elkaar onderhouden.
Het sportieve, laagdrempelige en sociale karakter en het feit dat het aansluit bij de huidige game cultuur van de jongeren maakt het skirmen erg populair binnen de airsoftsport.
Je hebt twee soorten Skirms namelijk een open en privé Skirm. Open Skirms zijn toegankelijk voor iedereen (18 jaar en ouder) die lid is van de Nabv of bij de Nabv als introducé is aangemeld. Je speelt dus met en tegen iedereen die tijdens het evenement aanwezig is. Dit in tegenstellig tot een privé Skirm waar je een eigen terrein boekt waar je uitsluitend met je eigen gezelschap speelt. Ook hier geldt dat je lid bent van de Nabv of als introduce bent aangemeld.
De wortels van airsoft liggen in Japan waar het aanvankelijk nog geen schietsport was maar een manier voor Japanners om toch ‘wapens’ te mogen bezitten. Dit was namelijk in die tijd streng verboden in Japan. Ze bouwden modellen die precies leken op de originele wapens waarmee kleine pellets (ook wel BB’s genoemd) konden worden afgeschoten. Dit werd snel een rage en in het begin van de jaren 90 was er ook in Europa veel belangstelling voor airsoft.
Omdat airsoft replica’s bijna niet te onderscheiden zijn van echte wapens mocht je ze in Nederland eerst niet in bezit hebben. Toch heeft de NABV (de Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging) via een petitie voor elkaar gekregen dat airsoft wapens beperkt legaal zijn geworden voor sportdoeleinden. Hier zijn echter wel strikte regels aan verbonden. Zo moet je minimaal 18 zijn, een verklaring omtrent gedrag (VOG) hebben en lid zijn van de NABV. Voor meer informatie over de legaliteit van airsoft kan het de website van de NABV geraadpleegd worden.
Qua spelvormen komen paintball en airsoft sterk met elkaar overeen. In beide gevallen worden er met twee teams verschillende games (missies) gespeeld. Het grote verschil zit vooral in de guns en munitie die gebruikt worden. De paintball guns worden markers genoemd en zien er minder realistisch uit dan airsoftguns. Dat komt voornamelijk door de relatief grote paintballs die verschoten worden. Hiervoor is een groot reservoir (hopper) nodig die boven op de paintballgun zit. Dat bepaald voor een groot deel het (speelse) uiterlijk. Een airsoftgun is qua uiterlijk en gebruik te vergelijken met een echt vuurwapen en wordt daarom ook wel replica genoemd. Het is dus veel realistischer en geeft daarmee en andere ervaring.
Kun je zeggen dat het één beter/ leuker is dan het ander….nee! Beide sporten hebben hun voor en nadelen en moet je een keer gedaan hebben. Voor meer info over paintball en de mogelijkheden verwijzen wij graag door naar onze paintball site.